Cruz zweert Russisch gebed te dwarsbomen om de pijpleiding van Poetin te redden - Atlantic Council

2021-12-02 03:39:11 By : Ms. Leona Deng

Onze programma's en centra leveren diepgaande, zeer relevante probleemnota's en rapporten die baanbrekend zijn, meningen verschuiven en agenda's voor openbaar beleid bepalen, met een focus op het bevorderen van debatten door fundamenteel onderzoek en analyse te integreren met concrete beleidsoplossingen.

Wanneer er wereldwijd groot nieuws is, staan ​​de experts van de Atlantic Council voor u klaar: ze leveren hun scherpste snelle inzicht en toekomstgerichte analyse rechtstreeks in uw inbox.

New Atlanticist is waar topexperts en beleidsmakers bij de Atlantic Council en daarbuiten exclusief inzicht bieden in de meest urgente mondiale uitdagingen - en de rol van de Verenigde Staten bij het aanpakken ervan, samen met zijn bondgenoten en partners.

Inflection Points, een wekelijkse column van de voorzitter en CEO van Atlantic Council, Frederick Kempe, richt zich op de wereldwijde uitdagingen waarmee de Verenigde Staten worden geconfronteerd en hoe deze het beste kunnen worden aangepakt.

UkraineAlert is een uitgebreide online publicatie die regelmatig nieuws en analyses biedt over ontwikkelingen in de politiek, economie, het maatschappelijk middenveld en de cultuur van Oekraïne. UkraineAlert gebruikt analyses en commentaar van een breed scala aan opinieleiders, politici, experts en activisten uit Oekraïne en de wereldgemeenschap.

MENASource biedt het laatste nieuws uit het hele Midden-Oosten, gecombineerd met commentaar van bijdragers, interviews met opkomende spelers, multimedia-inhoud en onafhankelijke analyses van fellows en medewerkers.

IranSource biedt een holistische kijk op de interne dynamiek, het mondiale en regionale beleid en de houding van Iran door middel van een unieke analyse van actuele gebeurtenissen en strategische langetermijnkwesties met betrekking tot Iran.

Een lichtpuntje in een verder sombere periode voor Oekraïne is dat de poging van Gazprom om zich te ontworstelen aan de Amerikaanse sancties die het Nord Stream 2-pijpleidingproject blokkeren, niet lijkt te werken. Deze week verschenen er berichten over een Russisch schip dat op weg was naar de Oostzee om de bouw van de vastgelopen pijpleiding te hervatten. Dit werd gevolgd door opschepperij van de Russische president Vladimir Poetin en woordvoerders van Gazprom dat het project begin 2021 klaar zal zijn. De pijpleiding is van cruciaal belang in het geopolitieke schaakspel om de Europese energiemarkten te beheersen.

Maar de Amerikaanse senator Ted Cruz, een mede-sponsor van de Amerikaanse sancties, verklaarde ondubbelzinnig dat hij zich blijft inzetten om het project permanent te stoppen. "Senator Cruz is van mening dat de Verenigde Staten al het mogelijke moeten doen om te voorkomen dat Poetins Nord Stream 2-pijplijn ooit online komt", reageerde zijn woordvoerder vorige week in een schriftelijk interview. “Zijn wetgeving met senator [Jean] Shaheen was een scalpel ontworpen om het absolute minimum te doen dat nodig is om de pijpleiding in 2019 te stoppen. Als Rusland erop aandringt om de pijpleiding in 2020 te voltooien, zijn er vele andere opties die de president en het congres tot hun beschikking hebben , inclusief bredere sancties.”

Op 20 december 2019 werden sancties uitgevaardigd en de onderwaterpijpleiding, die is ontworpen om het Oekraïense aardgasdoorvoersysteem te omzeilen en in plaats daarvan 70 procent van de Russische gasexport naar een hub in Duitsland te leveren, werd stopgezet op slechts 160 kilometer voor voltooiing. Binnen enkele uren beëindigde de aannemer van Gazprom, de in Zwitserland gevestigde Allseas Group SA, zijn betrokkenheid. Rusland heeft geen schepen met de unieke technologische capaciteiten om het project te voltooien.

Schrijf u in voor het laatste nieuws van OekraïneAlert

UkraineAlert is een uitgebreide online publicatie die regelmatig nieuws en analyses biedt over ontwikkelingen in de politiek, economie, het maatschappelijk middenveld en de cultuur van Oekraïne.

Onverschrokken en uitdagend heeft Rusland een ander schip opdracht gegeven om het werk te doen, en Gazprom is nog een stap verder gegaan door het Deense Energieagentschap om een ​​nieuwe vergunning te vragen die, indien verleend, het in staat zou stellen de milieubescherming te omzeilen en de veiligheid en ecologie van het Oostzeegebied. Denemarken vertraagde het project in de eerste plaats, waardoor het meer dan twee jaar kostte om een ​​bouwvergunning af te geven voor Gazprom's dochteronderneming Nord Stream AD. Dit gaf het Amerikaanse Congres de tijd om de sanctiewet goed te keuren.

De vertraging van Denemarken was te wijten aan zorgen over de pijpleiding in verband met zowel de Deense nationale veiligheid en de bescherming van Europa's energiezekerheid als milieukwesties. Toen het uiteindelijk werd afgegeven, bepaalde de vergunning dat "het leggen zal worden uitgevoerd met behulp van een lekenschip uitgerust met dynamische positionering." Gazprom wil nu vrijstelling van deze eis, maar dat is onaanvaardbaar.

Dynamische positionering is de technologie die de positie van een vaartuig automatisch fixeert en stabiliseert zonder dat er ankers nodig zijn. Rusland stelt voor om een ​​pijpenlegger te gebruiken waarvoor ankers in diep water nodig zijn. Het gebruik van ankers is door Denemarken en anderen in het Oostzeegebied verboden voor projecten waarbij boorplatforms, onderzoeksschepen of kabel- en pijpenleggers betrokken zijn.

Operationeel moet een schip dat geen dynamische positionering toepast, elke tien meter een anker uitwerpen. Ankers vormen een gevaar omdat ze per ongeluk de ontploffing kunnen veroorzaken van enorme hoeveelheden chemische en conventionele munitie die na de Tweede Wereldoorlog in de Oostzee zijn gedumpt. Een ander punt van zorg is Ruslands verschrikkelijke staat van dienst op het gebied van maritieme rampen in de regio en zijn gecontroleerde staat van dienst op milieugebied.

Het Eurasia Center komt regelmatig samen met regionale leiders en belangrijke mondiale figuren om internationale steun te krijgen voor een vrije, welvarende en vreedzame toekomst in Eurazië. Bekijk hieronder onze evenementen, debatten en vlaggenschipdiscussies.

"Senator Cruz maakt zich grote zorgen over de milieurisico's van de voortzetting van de Russische bouw in de Oostzee, vooral door ankerbakken", zei zijn woordvoerder. “De Baltische Zee is bezaaid met niet-ontplofte munitie en chemicaliën, en de schepen in kwestie zouden een groot risico vormen op complete milieurampen. Hij heeft en zal er bij de Europese partners van Amerika op aandringen om dergelijke risico's af te wijzen."

Terwijl het Russische schip de komende twee maanden naar de Baltische Zee reist, en zelfs als het werk aan de pijpleiding opnieuw begint, beperkt het bestaande Amerikaanse sanctiepakket de voltooiing van het project waarschijnlijk al. Als het schip pijpleidingen legt en wordt geacht in strijd te zijn met de wet, zou het onmiddellijk worden aangewezen door de Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Financiën. Dit zou resulteren in enorme sancties tegen westerse bank- of verzekeringsinstellingen die het project ondersteunen, evenals tegen externe technische ondersteuningsbedrijven of andere schepen die helpen bij bouwwerkzaamheden.

De strijd om Nord Stream 2 leek in december 2019 voorbij te zijn, maar is nieuw leven ingeblazen door een uitdagend Rusland en Gazprom. Desalniettemin is er ook een aanzienlijke vastberadenheid om de Amerikaanse sancties te handhaven, af te dwingen en indien nodig te versterken. Toch wordt schaakmat in het geopolitieke schaakspel van het Kremlin nooit erkend, waardoor escalatie de enige optie blijft.

Diane Francis is senior fellow bij het Eurasia Center van de Atlantic Council, redacteur bij de National Post in Canada, Distinguished Professor aan de Ted Rogers School of Management van Ryerson University en auteur van tien boeken.

Slechts enkele weken verwijderd van voltooiing, dwingen nieuwe Amerikaanse sancties de Nord Stream 2-aannemer om gereedschappen neer te leggen, waardoor de toekomst van de pijpleiding in gevaar komt.

De controversiële aardgaspijpleiding van Rusland naar Duitsland - Nord Stream 2 - heeft deze week zijn laatste obstakel weggenomen.

Velen hoopten dat de verkiezing van president Zelenskyy in april 2019 de impasse in de vredesbesprekingen met Rusland zou kunnen doorbreken. Het ziet er nu echter naar uit dat Oekraïne het beste een overgang kan verwachten van een hete oorlog naar een bevroren conflict. Dat is misschien niet zo'n slechte uitkomst, stelt James Brooke.

De standpunten in UkraineAlert zijn uitsluitend die van de auteurs en komen niet noodzakelijk overeen met de standpunten van de Atlantische Raad, zijn personeel of zijn aanhangers.

UkraineAlert is een uitgebreide online publicatie die regelmatig nieuws en analyses biedt over ontwikkelingen in de politiek, economie, het maatschappelijk middenveld en de cultuur van Oekraïne.

De missie van het Eurasia Center is het versterken van de trans-Atlantische samenwerking bij het bevorderen van stabiliteit, democratische waarden en welvaart in Eurazië, van Oost-Europa en Turkije in het Westen tot de Kaukasus, Rusland en Centraal-Azië in het Oosten.

Afbeelding: Nord Stream 2 gaspijpleidingprojectlogo gezien op een pijp bij de Chelyabinsk Pipe Rolling Plant in Chelyabinsk, Rusland. 26 februari 2020. REUTERS/Maxim Shemetov

© 2020 Atlantic Council Alle rechten voorbehouden.