devolo dLAN 1200+ Powerline LAN Starter Kit-test | SCHIJF IDEE

2021-12-02 03:49:53 By : Ms. SUYE ZHANG

De devolo dLAN 1200+ Powerline-adapter verandert elk stopcontact in een netwerkverbinding met een overdrachtssnelheid tot 1200 Mbit/s. Je verliest geen stopcontact, want de stekker heeft een eigen stopcontact van 16 ampère met stroomfilter. Dit is een voordeel ten opzichte van de overigens vergelijkbare AVM FRITZ!Powerline 1000E Powerline-stekker die we onlangs hebben getest.

De devolo-stekkers werken volgens dezelfde HomePlug AV2-standaard als die van AVM. De Gigabit netwerksnelheid bereik je alleen als je alle drie de draden van het elektriciteitsnetwerk kunt gebruiken. Het werkt ook in een tweedraads stopcontact, maar de snelheid zal lager zijn.

De hogere snelheid is te danken aan dezelfde mimo-technologie (gelijktijdige zend- en ontvangkanalen) die we ook kennen met moderne wifi-netwerken, maar bij een Powerline-installatie is dit alleen haalbaar als er drie stroomdraden zijn aangesloten.

devolo dLAN 1200+ Powerline LAN (© ; licentie: )

De nieuwe norm breidt ook het theoretische maximale Powerline-bereik uit tot 400 meter dankzij Range+ Technology.

Naast twee dLAN 1200+ Powerline-adapters bevat het pakket twee Ethernet-kabels en een zeer beknopte, volledig visuele installatiehandleiding.

De ivoorwitte stekker heeft aan de onderkant één Gigabit netwerkaansluiting. Op de voorkant vinden we het geïntegreerde stopcontact en één status-led. De LED knippert rood als er geen Powerline-verbinding is en ononderbroken wit als er een werkende beveiligde netwerkverbinding is. Verbindingen zijn standaard beveiligd met een sterke 128-bits AES-coderingssleutel.

De dLAN 1200+ verbruikt maximaal 4,2 watt. Typisch verbruik schommelt rond de 3 watt. In de ruststand daalt het verbruik tot 0,7 watt. Dit komt goed overeen met onze metingen, die zelfs iets lager zijn: 4 watt typisch verbruik en 2,5 watt gemiddeld verbruik.

De twee stekkers vinden elkaar binnen enkele seconden en brengen automatisch een veilige netwerkverbinding tot stand via het lichtnet. Je voegt nieuwe stekkers toe aan het netwerk door op de knop aan de zijkant te drukken.

devolo Powerline Cockpit-software (© ; licentie: )

U kunt de devolo Cockpit-software downloaden van de devolo-website om de status van de stekkers en het Powerline-netwerk op te vragen, indien nodig het coderingswachtwoord te wijzigen of te controleren op een firmware-update. Deze software werkt onder Windows 7 of hoger, Mac OS X 10.6 of hoger en Ubuntu Linux 12.04 of hoger, een pluspunt ten opzichte van de software van AVM die alleen onder Windows werkt.

De prestaties van Powerline-adapters worden beïnvloed door de kwaliteit van de stroomkabels, de lengte van de verbinding, de belasting van andere elektrische apparaten, de interferentie van andere Powerline-netwerken en uiteindelijk door de kwaliteit van de stekker zelf. Dit maakt het testen van powerlines objectief moeilijk. Of je doet een theoretische toets die weinig zegt over de daadwerkelijke prestatie in een thuissituatie. Ofwel voer je een realistische test uit, maar dan gelden de resultaten alleen voor de gebruikte testlocatie.

We hebben beide soorten tests uitgevoerd, met herhaalbare resultaten op onze testlocatie. Houd er echter rekening mee dat deze resultaten eerder een indicatie zijn van de prestaties dan een absoluut gegeven. Jezelf testen in je eigen situatie is dan ook de boodschap, al realiseren we ons dat dit niet altijd mogelijk is.

devolo Powerline Cockpit – instellingen (© ; licentie: )

We hebben een internetsnelheidstest uitgevoerd met Ookla Speedtest en een AVM 7490 VDSL+ verbinding met een maximale doorvoer van 28 Mbit/s in de downloadrichting en 5,5 Mbit/s in de uploadrichting.

We hebben de tcp/ip-snelheid gemeten in een lokaal netwerk met Iperf2 onder Windows 8.1 (client) en Linux (server) via een Lancom GS2310P Ethernet-switch. We hebben Iperf2 geconfigureerd met tien parallelle datastromen en hebben de test dertig seconden uitgevoerd met de standaardinstellingen.

Voor onze theoretische test met potentieel maximale resultaten hebben we een directe verbinding gemaakt met twee stekkers naar een meervoudige stekker met drie stroomdraden.

Met of zonder pluggen halen we dezelfde internetsnelheid op een Windows 7 pc: 33 ms ping, 28 Mbit/s downloadsnelheid en 5,35 Mbit/s uploadsnelheid. Kortom, er is geen snelheidsverlies. Stream YouTube-films met een Full HD 1080p-resolutie zonder haperingen.

Voor de tcp/ip-test merken we wel een verschil. Als we de test direct via switch uitvoeren, halen we bijna de maximaal haalbare snelheid van het lokale netwerk, namelijk 946 Mbit/s. Als we de test over het Powerline-netwerk doen, zakt de snelheid naar gemiddeld 310 Mbit/s. Dat is langzamer dan de AVM FRITZ!Powerline 1000E, die in dezelfde test gemiddeld 406 Mbit/s haalt. Maar het is sneller dan een draadloze netwerkverbinding op dezelfde locatie: 73,2 Mbit/s voor Wireless-N (met de Intel WiFi-chip in een Dell laptop) en 167 Mbit/s voor Wireless-AC (met een Linksys WUSB Dual Band AC1200-adapter ).

We voerden de realistische test uit over het elektriciteitsnet van onze testlocatie.

We beginnen met een afstand van ongeveer vijf meter tussen de twee Powerline-stekkers. De internetsnelheid blijft hetzelfde. De tcp/ip-snelheid over het lokale netwerk zakt nauwelijks naar gemiddeld 245 Mbit/s. Dat is veel beter dan de AVM FRITZ!Powerline 1000E, die hier slechts 95,9 Mbit/s haalt. Het is ook sneller dan een draadloze Wireless-AC netwerkverbinding die op dezelfde locatie 164 Mbit/s haalt.

In een wat verder gelegen ruimte, zo'n 30 meter verderop, zakt de draadloze netwerksnelheid naar 19 Mbit/s en bereiken we 67,8 Mbit/s via de devolo Powerline-stekkers. De AVM-stekkers presteren hier met een vergelijkbare prestatie van 69,9 Mbit/s.

devolo Powerline Cockpit – firmware updaten (© ; licentie: )

Hoe zit het met storingen van een meervoudige stekker? Als we een van de bovenstaande adapters in een meervoudige stekker steken, daalt de netwerksnelheid nauwelijks. De meervoudige stekker heeft dus geen invloed op de prestaties

Hoe zit het met storingen van bestaande Powerline-netwerken? We hebben twee oudere Powerline-stekkers twee keer op hetzelfde stroomnetwerk geplaatst, elk met een eigen netwerk, maar niet met elkaar verbonden. Dit heeft geen merkbare invloed op de prestaties van de devolo dLAN 1200+.

Bewaar mijn naam, e-mailadres en website in deze browser, zodat deze de volgende keer dat ik reageer, wordt ingevoerd

Niet registrerenAllesReacties op mijn reacties Als je kiest voor "Alles" of "Reacties op mijn reactie" uit het drop-down menu aan de linkerkant, geef je deze website expliciet toestemming om je op de hoogte te houden van nieuwe reacties via het opgegeven e-mailadres. Als je dit niet wilt, laat je "Niet inloggen" achter. Of abonneer je op deze discussie zonder te reageren. Als u op "Reactie plaatsen" klikt, wordt uw opmerking openbaar gepubliceerd, samen met de naam die u hebt ingevoerd. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd, maar opgeslagen in onze database. Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt als controle- en beveiligingsmaatregel; uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt of verkocht en is alleen zichtbaar voor de beheerder van deze website. Nadat je op "Reactie plaatsen" hebt geklikt, heb je vijf (5) minuten om je reactie te bewerken of te verwijderen. Daarna kan een opmerking alleen handmatig worden verwijderd door de sitebeheerder. Als je dit wilt, neem dan contact met ons op via info op diskidee dot be met alle details. Voor dit alles geeft u expliciet toestemming als u op onderstaande knop klikt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.